SKOLUPPGIFT SJÄLVPORTRÄTT

För någon vecka sedan fick vi som skoluppgift att fota självporträtt. De teman som skulle gestaltas var "jag och mitt rum", "saker som är jag" och "mina olika sidor". Här ovan ser ni hur jag valde att utföra uppgiften. Jag har försökt att fånga olika ansiktsuttryck, sinnesstämningar och tidpunkter, men också varvat bilder där jag är aktiv och passiv, sminkad och osminkad. Även hur bilden är tagen och perspektivet skiljer sig åt (uppifrån, underifrån, rakt fram ifrån). Högen med böcker är den som ligger på mitt nattduksbord och ger en inblick i vad jag läst det senaste. Datorn är både ett centralt verktyg i min utbildning men också något jag avänder flitigt på fritiden. Vid den spenderar jag ett antal timmar varje dag. Ebbot är såklart en stor del av mitt liv och en källa till glädje. Vi har vandrat många timmar i skogen tillsammans. Jag valde också att visa att träning är något jag ägnar mig åt och behöver för att må bra och få ro i själen. 

BÖNGRYTA MED ROTFRUKTER OCH KRUTONGER

Här har ni ett riktigt pangrecept om ni är sugna på höstgryta. Vi åt denna i lördagskväll och det var både gott och kändes lite lyxigt. Perfekt bjudrätt. Grundreceptet är från coop men jag gjorde en del förändringar eftersom jag tyckte måtten kändes lite knepiga. Såhär gick det hela till:
 
 4 personer
1 msk olivolja
150 gram rotselleri
500 gram potatis
1 gul lök
pressade vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
3 dl vatten
grönsaksbuljongtärningar
1 msk hackad färsk timjan
2 dl crème fraiche
0.5 tsk salt
400 g blandade bönor
1/2 ask cocktailtomater
 
Krutonger
vitt bröd
olivolja
flingsalt
 
 
Skala och tärna potatis och rotselleri. Hetta upp en gryta med olja. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att de får färg i cirka 2 minuter. Slå på vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock i 20 minuter. Skär bröder i små fyrkantiga bitar. Vänd runt i ordenligt med olivolja och några nypor flingsalt. Strö ut på en plåt och tillaga i ugnen på 225 grader tills de fått en gyllene färg. Tillsätt timjan, crème fraiche i grytan och smaka av med salt och svartpeppar. Rör om och vänd försiktigt ner sköljda och avrunna bönor. Toppa grytan med krutonger, halverade cocktailtomater och lite timjan.
 
Bon Appetit!

MÅNDAG VECKA 39

God morgon! Nej idag jag sitter inte och myser med en kopp kaffe och drömsk tittar ut genom fönstret utan just nu svettas jag på 100-bussen påväg till Borås. Vi har slutseminarium och presentation av projektarbete och jag är jättenervös. Håll gärna tummarna för att tekniken fungerar och att stressutslagen håller sig borta. Ikväll ska jag och Nastasja gå på en föreläsning med Tomas Gunnarsson aka genusfotografen på Brewhouse. Jag är superpeppad!